När man plötsligt står i en situation där någon nära gått bort och en stundande begravning ska planeras vill vi på Vita Stenar komma med några råd kring det vi kan bäst – Nämligen valet av en personlig och unik gravsten. Att bearbeta sorgen och saknaden av någon nära samtidigt som det är många delar som man måste ta beslut om och planera inför en begravning kan det vara svårt att få igång kreativiteten.

Vi vet att det är lättare sagt än gjort att försöka fokusera på lyckliga och fina minnen för att försöka välja gravsten som ska vara en fin plats för att ägna en stund åt den bortgångne. Vårt råd är ändå att försöka föreställa dig vad du om tio år eller mer kommer att ha för minnen eller vad som kan komma att bli viktiga symboler för den bortgångne. Vid utformningen av en gravsten kan det vara bra att veta att den ska godkännas av kyrkogårdsförvaltningen vilket gör att det är att rekommendera att behålla en gnutta sunt förnuft vid utformningen.

Det är detaljerna som gör skillnad 
Det finns många detaljer man kan påverka när man ska köpa gravsten. Det kan vara ett fotografi på gravstenen, en illustration, text med citat eller en dikt. Utöver det kan du dekorera själva gravplatsen med blommor eller föremål som symboliserar något personen ifråga älskade. Vi vill verkligen ge er rådet att ta er tid till att försöka hitta vad som betytt mycket eller symboliserat personen ifråga, man får inte glömma att begravningen är över på några timmar men gravplatsen kommer att bestå.

Välj en bra och hållbar kvalité
Att köpa gravsten handlar inte bara om det visuella utan vi vill ju såklart att den ska vara både säker och lättskött. Så läs på lite om vad det är för material på gravstenen du väljer för att försäkra dig om att den står sig över tid. Att komma till en grav som ständigt är misskött eller av vädret härdad är inte det besök vi önskar. Försök att tänka praktiskt när ni planerar för gravplatsen, kanske välja blommor som klarar lite väder och vind eller attribut kring graven som står sig över tid. Välj ett hållbart material som är lätt att rengöra och reparera om olyckan skulle vara framme.

Lycka till och kontakta oss gärna för mer hjälp och vägledning när ni ska välja gravsten!
– Vita Stenar