Det finns många funderingar kring begravning vett och etikett. Vad är det egentligen som gäller innan, under och efter en begravningsceremoni? Här har vi samlat svaren på de allra vanligaste!

Var ute i god tid

Var ute i god tid som gäst på en begravning. Du bör anlända till begravningen ungefär 10-15 minuter innan själva ceremonin börjar. Under denna tid hinner man hälsa på de andra gästerna och den avlidnes nära anhöriga.

Det är absolut inte accepterat att vara försenad till en begravning. Inga ursäkter godtas utan det gäller att ha planerat ordentligt för att se till att vara i god tid.

När man anländer till kyrkan

Det finns en gammal sed som man förväntas följa vid en begravning. Det är att visa respekt till den avlidne och de anhöriga genom att: gå fram mot kistan, stanna några meter innan och buga innan man sätter sig ner. Kvinnor kan välja att istället niga.

Placering på begravning

I kyrkan eller kapellet brukar de som är närmast anhöriga till den avlidne sitta på en sida, vanligtvis på den högra sidan. På den andra sidan sitter bekanta, vanligtvis på den vänstra sidan. Skulle det vara en begravning med väldigt få gäster sitter alla gäster på samma sida.

Ibland är bänkarna längst fram reserverade för den avlidnes närmaste anhöriga. Det är inget måste, men de som är närmast anhöriga bör få platser långt fram på begravningen.

Placeringen kan dock variera från begravning till begravning. Det faller sig vanligtvis naturligt vart du ska sitta. Om du är osäker kan du fråga värden eller värdinnan för begravningen.

Klädsel

När det gäller begravning vett och etikett finns det saker som är bra att ha i åtanke när det gäller kläder. Du bör klä dig efter den klädkod som blivit angiven. Om du är osäker kan du höra av dig till de nära anhöriga. Vanligtvis är de som är närmast anhöriga mer formellt klädda än övriga gäster.

Har en klädkod inte nämnts ska man se till att ha mörka kläder. Även om det inte finns någon klädkod är det viktigt att du klär dig respektfullt. Citatet “hel och ren” är passande för en begravning.

Barn på begravning

Barn är vanligtvis välkomna på en begravning. Det är upp till föräldrarna om barnet ska följa med eller inte. Det är viktigt att överväga fördelar mot nackdelar. Ska barnen vara med på begravningen är det bra att förbereda dem på vad som kommer hända under ceremonin.

Barn behöver inte följa klädkoden strikt utan kan ha kläder de känner sig fina i. Vanligtvis klänning, kjol eller ett par långa byxor av en finare variant.

Fotografering

Vanligtvis tar man inga bilder under en begravning. Det man kan göra är att fotografera blommorna och kistan / urnan före eller efter begravningen. Det gäller att man frågor de anhöriga eller begravningsbyrån om man är osäker.

Glöm inte heller att alltid stänga av din mobil.

Ett sista avsked

Om kistan bärs ut efter ceremonin, för jordfästning, görs det sista avskedet ute vid den avlidnes gravsten. Ska kistan å andra sidan brännas görs en defilering, man tar ett sista avsked i kyrkan. Här är de alltid de närmast anhöriga som går först. Det är vanligt att ha med sig en blomma men det är inget måste.

Sammanfattning – begravning vett och etikett

Det är lätt att känna sig vilsen på en begravning, speciellt om det är första gången man går på en. Du är inte ensam utan många känner likadant. När du ska gå på en begravning handlar allt egentligen bara om sunt förnuft. Se till att ta hänsyn till den avlidne och de anhöriga. Om du har några funderingar är det bättre att ställa frågor för att se till att det blir rätt.