Om man inte är anställd på en begravningsbyrå eller på något annat sätt arbetar med gravsättningar på ett eller annat sätt, är man sannolikt inte så insatt i den branschen. Har man dessutom aldrig behövt engagera sig i köpet av någons minnessten skulle det kunna vara på grund av att man inte behövt ta farväl av någon nära anhörig. Vilket ju är något positivt!
Att göra saker sällan innebär ju också att man saknar rutin och erfarenhet inom området, och kan därför upplevas som svårt och besvärligt. Att planera en begravning och beställa minnessten är exempel på uppgifter som människor endast gör ett fåtal gånger under sitt liv. Däremot är det ju uppgifter som är betydelsefulla och som man vill lyckas genomföra på ett bra sätt för att hedra den bortgångne. För att undvika att ramla ner i vanliga fallgropar när det kommer till detta, har vi sammanställt en lista med vanliga misstag att undvika när det är dags att beställa en gravsten. Vi hoppas att den ska vara till god hjälp.
Misstagen att undvika
Stressa igenom beslutet
Att välja och köpa en minnessten är inte något beslut som bör stressas fram. Det finns idag inga exakta bestämmelser gällande hur lång tid det får gå mellan gravsättningen tills det att en minnessten monteras på gravplatsen. Men det brukar i dom allra flesta fallen vara helt okej att använda en tillfällig minnesdekoration eller kors under tiden som stenen beställs och levereras. Tänk på att minnesstenen ska stå på gravplatsen i minst 25 år och vara en minnesplats för er bortgångne – jäkta inte utan låt det ta den tid som behövs för att säkerställa att det blir precis så bra som ni föreställt er.
Dra ut på det för länge
Precis som att ett vanligt misstag är att stressa igenom köpbeslutet av en minnessten, finns det dom som drar ut på det alldeles för länge och i värsta fall aldrig färdigställer gravplatsen. Vi har full förståelse för att det kan kännas tufft att ta sig an uppgiften när man precis har mist en närstående. Men det är också ett väldigt bra sätt att bearbeta sorgen och ge sig själv tid för reflektion och eftertanke. När sedan minnesplatsen är färdig och den köpta stenen står monterad på plats, har du också skapat en speciell plats ämnad för erinran och hågkomst.
Göra det enkelt för sig själv
Som nämnt tidigare i texten ska minnesstenen pryda gravplatsen i minst 25 år. Gör det inte allt för enkelt för dig själv, utan prioritera uppgiften och säkerställ att du inte kommer att besöka stenen ett halvår senare och ångra att du inte ansträngde dig mer. Med det sagt är det givetvis inte något fel med att beställa en enkel och stilren minnessten, om det är en sådan sten man vill ha och anser passar den bortgångne bäst. Det som vi däremot vill rekommendera dig att inte göra, är att undvika att välja en design som du vill ha – för att det innebär en lite större ansträning och insats. Låt det istället ta lite tid och vara lite mer avancerat, för att sedan kunna vara nöjd med slutresultatet.
Inte prata med kyrkogårdsförvaltningen först
Kyrkogårdsförvaltningen har ofta egna bestämmelser gällande hur deras kyrkogård ska se ut, och således också dom gravplatser som ingår. Ofta handlar det om enklare riktlinjer sett till storlek och form – samt att stenen ska ha ett värdigt utséende och inte vara uppseéndeväckande. Men för att vara på den säkra sidan, och inte riskera att beställa en sten som sedan inte får monteras på gravplatsen rekommenderar vi er att alltid visa minnesstenens tilltänkta design för kyrkogårdsförvaltningen innan beställningen genomförs.
Kräver mycket underhåll
Olika stenmaterial kräver olika mycket underhåll och skötsel, vilket är något många ofta glömmer. Det är lätt hänt att välja stentyp baserat på ett specifikt utseende eller färg – men tänk på att även låta rengöringen spela in i beslutet. Om ni önskar en gravplats som inte kräver speciellt mycket underhåll, utan endast enklare rengöring bör ni satsa på ett material som uppfyller dom kraven.