Det börjar närma sig Allhelgonahelgen, en högtid då många av oss besöker bortgångna vänner och släktingars gravplatser. Allhelgona är en tid då vi tänker tillbaka på och minns de personer som vi inte längre har med oss i livet, och visar uppskattning för allt personen ifråga betyder för en och har betytt. Denna uppskattning kan ge uttryck på många olika sätt, till exempel genom en tanke eller att tända ljus vid minneslunden. En annan handling är att göra lite extra fint och pynta personens gravsten, vilket för många också kan upplevas som terapi och bearbetning. I den här artikeln har vi sammanställt några tips för dig som vill göra en gravplats lite extra stämningsfull inför Allhelgonahelgen – eller för vilken annan dag i veckan som helst.  

 

Generera en personlig känsla

Det har blivit allt vanligare att låta bortgångnas personlighet speglas i gravplatsen. Förr i tiden var man generellt sett mer återhållsam med dekoration och personliga attiraljer på kyrkogårdar, men nu går det att identifiera andra, mer unikt tilltagna, trender bland gravplatserna. Istället för att hålla gravplatsen standardiserad och relativt anonym, är det nu populärt att låta den bortgångnes personlighet avspeglas både i stenens utformning men också sett till dekorationen. Och detta går att variera på många olika sätt, beroende på vilken person du vill beskriva. Det finns idag många återförsäljare med breda utbud av diverse stendekorationer att pryda platsen med. Till exempel olika djur, blommor, symboler, bokstäver och så vidare. Om din bortgångne älskade till exempel var en otrolig djurvän och erhöll en stor kärlek för hundar – kanske en noggrant skulpterad hunddekoration passa bra. Alternativt om den bortgångne föste extra mycket kärlek för pelargoner, så kan det skapa en personlig touch att plantera just den blomsorten vid gravplatsen. 

 

Framkalla stämning med växtlighet

Under Allhelgonahelgen skjuter försäljningen av kransar och växtdekorationer upp i höjden hos florister runt om i Sverige. Det har, de senaste åren, blivit mycket populärt att placera ornament av denna karaktär vid gravplatser. Mycket på grund av dess stilfullhet och att de passar in i miljön, men också för att de håller sig fina en längre period. Däremot behöver du inte trängas i köer hos floristen, eller betala en förmögenhet för att få tag i en handgjord dekoration. Du kan nämligen, med ganska enkla medel, skapa dina alldeles egna! Att dessutom ta sig tiden att skapa dessa arrangemang kan skapa en behaglig känsla av omsorg och ge tid för eftertanke. Enklast är att köpa en färdig stomme med önskvärd form, och sedan själv dekorera efter önskvärt resultat. Vanligt är det att använda olika bär- och barrkvistar, granris, mossa, kottar och blomster – och sedan fästa samman allt med tunn tråd. På internet finns mängder av inspiration och gör-det-själv-guider, ett tips är att börja kolla där och skaffa dig en bild av vad som går att göra!

Skapa eget växtarrangemang till gravplats

 

Ljussättning

Olika ljus kan dessutom skapa olika typer av stämning vid en gravplats. Vanligt under just Allhelgonahelgen är att tända ett vanligt gravljus och placera vid minneslunden eller stenen. Men för att skapa en extra stämningsfull känsla kan man även addera ljuslyktor av varierande storlek och form. Viktigt är dock att tänka på att dessa lyktor är anpassade efter att stå utomhus så att ljusen inte slocknar vid väderförändringar, utan håller sig tända och fina under hela brinntiden. 

 

Får man dekorera hur man vill på gravplatsen?

Innan du börjar dekorera en anhörigs grav eller minnesplats kan det vara en bra idé att först kolla vad som är tillåtet att pynta med och inte. Det är nämligen upp till varje församling att bestämma vad de själva anser är godtagbart. Det finns till exempel vissa församlingar i Sverige som endast tillåter snittblommor på gravplatserna, som går att sätta i en vas – alltså inga blommor som planteras i jorden eller i kruka. Däremot brukar oftast dessa föreskrifter gälla kring minneslunden. Hur en gravplats- och sten ska dekoreras bestäms i de allra flesta fall upp till de anhöriga. Det kan finnas vissa gemensamma förhållningsregler för kyrkogården, men så länge man håller dekorationen smakfull och innanför gravplatsens område är det allt som oftast inga problem.