För att graven ska hålla sig fin är det precis som med allt, då gäller det att med jämna mellanrum ser efter så att allt är i sin ordning. För många är det en väldigt mysig sysselsättning att göra lite extra fint när man besöker graven, kanske ta för vana att ha med sig en liten blomma eller plocka ogräs. Vi tänkte nedan lite snabbt förtydliga bland annat vilken typ av rengöring av gravsten just Vita Stenars gravstenar behöver och lite saker som kan vara bra att tänka på.

Rengöring av gravsten på rullande schema är en god idé om man inte har för vana att alltid fixa lite när man är där. En gång varje halvår är ett bra tidsspann för att hålla gravplatsen i toppskick. Våra gravstenar är underhållsfria men som med allt annat som får lite regelbundet fix håller det sig ännu finare såklart.

Våra gravstenar är gjorda i materialet DuPont™Corian®. Eftersom att materialets porer är så små att mossa och vatten inte kan tränga in och orsaka skada torkar du snabbt av med en fuktig trasa för att få den att se ut som ny igen.

Skulle det ha blivit något märke på gravstenen som du inte får bort med endast vatten kan lite vanlig köksspray duga alldeles utmärkt, och även att skrubba lite lätt med till exempel JIF som innehåller små peeling-korn. Skulle det mot all förmodan uppstå en större skada på gravstenen är materialet Corian® lätt att slipa ner till nyskick. Det kan även vara om du skulle vilja ändra något i text eller bild, kanske är det en gravplats som i framtiden ska delas med någon annan.

Våra bildtryck är behandlade med ett speciellt UV-skydd för att försäkra att den håller sig fin över lång tid. Var därför lite extra försiktig med att använda rengöringsmedel eller liknande på bildtrycket, lite vatten och en trasa räcker gott och väl.

Det är väldigt fint och naturligt att ha höga ambitioner vid gravsättningen och på hur gravplatsen ska se ut. Det kan dock vara en god idé att försöka välja blommor som står sig något i väder och vind och som inte behöver vatten varannan dag för att överleva.

De flesta kyrkogårdar har verktyg för rengöring av gravsten eller gravplats nära till hands vilket gör att du slipper ta med dig egen kratta, spade eller vatten exempelvis. En annan bra lösning är att skriva ett skötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen. Du slipper då oroa dig och kan åka dit endast för att ägna den bortgångne en stund och tanke.

Här kan du läsa mer om skötselråd och har du ytterligare frågor kan du alltid kontakta oss på vita Stenar