Att prata med någon som ska dö kan vara väldigt svårt för släkt, vänner och människor runt omkring. Man är givetvis rädd för att förlora personen. Men rädslan att säga fel saker är också vanlig. Att man skulle säga något fel som skulle göra situationen ännu värre.

Så pratar man om döden

Vi alla kommer någon gång ha en vän, bekant eller nära anhörig som snart kommer att dö. Det kan kännas jobbigt att prata om döden med bekanta eller vänner. Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig och vad man ska prata om.

Många distanserar sig från de som är antingen döende eller i sorg eftersom det kan kännas läskigt eller obekvämt. Detta kan istället leda till att känslan av ensamhet ökar. Det är därför väldigt viktigt att man vågar prata om döden med vänner.

Var en bra lyssnare

Det absolut viktigaste är att att lyssna. Det finns ingen lösning på sorgen, det går inte att hindra dödliga sjukdomar eller ålder. Det finns inte heller några ord som kommer få alla känslor att kännas lättare. Det är viktigt att man respekterar sättet som personer sörjer. Genom att just lyssna på personen, kommer du tillslut förstå vad personen behöver av dig.

Våga vara tyst

Det är bra att känna att man kan vara tyst. Man behöver faktiskt inte prata hela tiden. Det kan vara väldigt fridfullt och harmoniskt att bara sitta tyst. Det är själva närvaron som är den viktigaste delen. Inte vad eller hur mycket som sägs.

Bete dig som vanligt

När man ska prata om döden med vänner brukar det uppskattas att vara som vanligt.Du ska inte bete dig helt annorlunda utan försök att vara som vanligt utan någon fasad. Det är dock självklart fint att vara ännu mer omtänksam och visa mer uppskattning och kärlek.

När man ska prata om döden med vänner är det viktigt att vara öppen med vad det är som sker. Våga prata om det som spelar roll och undvik klyschor om att allt kommer bli bättre.

Det är lätt att förneka eller skämta bort det som sker. Humor kan absolut vara en del av samtal om döden, men det är viktigt att samtidigt vara öppen och ärlig om vad det är som sker.

Var även ärlig med dina egna känslor. Öppna upp dig och förklara hur du känner. Försök att sätta ord på dina känslor. Om du är rädd och känner att du inte vet vad du ska säga, kan det vara bra att säga det till personen.

Prata om döden med vänner och bekanta

Våga fråga

När man ska prata om döden med vänner och bekanta är det bra att våga ställa frågor. Att ställa frågor är sällan fel. För att hjälpa personen som är döende att komma igång med samtal är ett tips indirekta frågor. Då har personen i fråga själv valet att inleda ett samtal eller att avstå.

Att ställa ledande frågor är ett annat bra sätt för att få reda på vad personen känner. De ger personen en möjlighet att öppna upp för ett samtal eller för att avstå.

Var inte rädd för att gråta

Att gråta är en naturlig reaktion på känslosamma situationer. Det är därför helt okej och accepterat att gråta. Våga gråta och visa dig ledsen. Det kan dels ha en stärkande effekt på eran relation och det ger även personen som är döende tillåtelse att våga sörja.

Sorgeprocessen

Att kunna ta farväl av någon som är döende är viktigt för hela sorgeprocessen som kommer. En annan viktig del av processen är att ha en gravsten. Gravstenen blir en en plats där nära och kära kan samlas för att hedra och minnas den avlidna. Det blir en naturlig plats där man kan prata om döden med bekanta och vänner.