En begravningsceremoni kan se ut på många olika sätt. En begravning ska vara en minnesvärd stund som fungerar som en hyllning till den avlidne. Det viktigaste är att önskemål från den avlidne och de närmast anhöriga uppfylls.

Det går att utforma en begravning hur personlig som helst och det finns flera olika begravningstema att välja mellan. Nedan kan du läsa om några olika typer av tema för begravning.

Hav

Hav är ett vanligt tema för begravning. Många människor har en speciell koppling till havet. Det kan vara en kärlek till segelbåtar, saltvatten, vågornas brus, fiske eller en speciell plats.

Om ceremonin utförs inomhus kan man välja dekorera lokalen med saker kopplas till havet. Till exempel ett segel eller fiskenät. En fin idé är att istället för att lägga blommor på kistan, lägga en snäcka till exempel.

Det är även möjligt att anpassa platsen för ceremonin efter temat. Om den avlidne hade en favoritplats vid vattnet kan man samla gästerna där för det sista avskedet. Det kan vara vid en vacker sjö, en klippa vid havet, på den privata bryggan eller stället där fiske är ultimat.

Begravning efter årstid

Att använda den pågående årstiden som tema för begravning är passande för ett personligt avsked. Du kan välja blommor, musik och dekoration efter årstiden.

Vinter

En vinter begravning går att göra väldigt vacker. Med till exempel många tända ljus, röda rosor eller vita buketter. Är begravningen i närheten med jul kan ett rött tema med amaryllis och mistel kransar vara passande. Annars är det fint att matcha den vita snön utomhus med glittriga eller silvriga detaljer.

Vår

Pasteller och ljusa färger är fungerar utmärkt vid en vår-begravning. Det är populärt med blommor som tulpaner eller liljekonvaljer under våren.

Sommar

Den blomstertid nu kommer är en vacker sommarlåt som är ett passande alternativ för en sommar begravning. När det gäller blommor finns det ett stort utbud under sommaren. Blommor med starka färger är vanligt, till exempel pioner, syrener, blåklint, vallmo och prästkragar.

Höst

Hösten förknippas ofta med varma färger. Rött, orange och gult i olika härliga nyanser passar för en begravning med hösttema. Att använda sig av färggranna löv som dekoration är ett enkelt knep som ger en personlig och unik prägel.

Skog

Om den avlidne är en person som älskar friluftsliv, att jaga eller bara uppskattar naturen lite extra, är skog ett passande tema. Skogen är en plats full av stillhet och är ett utmärkt utgångsläge för en begravning.

Varför inte ta in lugnet och doften av skogen vid det sista avskedet. Hitta en fridfull plats i skogen och ha ceremonin där.

Färg

Många personer har en favoritfärg som man förknippar personen med. En begravning som går i den avlidnes favoritfärg kan prägla det sista avskedet på ett unikt sätt. Färgen kan genomsyras i allt från blommor och dekorationer, till kista eller urna.

Klassisk

Att falla tillbaka på det klassiska tema för begravning kan kännas tryggt när man går igenom jobbiga perioder. Med en klassisk begravning kan man använda klassiska blommor och dekorationer. och samtidigt låta den avlidnes personlighet stå i fokus.

Matcha begravningen med gravstenen

Det finns många möjligheter när man ska välja begravningstema. Oavsett vilket tema du väljer kan du matcha begravningen med en personlig gravsten. Vitastenar erbjuder dig möjligheten att själv designa en gravsten som passar den avlidne och begravningstemat.