begravningBegravningen är ett vackert och värdigt avslut då någon närstående gott bort och en stund för ett sista farväl. Dock vet vi att det innebär att många olika val ska göras och i stunder av sorg kan det vara en stor påfrestning för nära och kära att planera en begravning. Vi har därför samlat några av våra tankar till dig som planerar en begravning, hoppas att det kan vara till någon hjälp.

Sätt er ned och skapa en checklista som ni kan falla tillbaka på under planeringen, har ni valt att anlita en begravningsbyrå kommer dem att hjälpa er så att ingenting viktigt glöms bort men det kan fortfarande vara bra att sätta sig ned i lugn och ro för att få en bild över vad ni vill att begravningen ska uttrycka till gästerna och för att ge den bortgångne ett vackert och värdigt avslut. På så vis kan ni lägga grunden för att ni har samma vision vilket underlättar för ert samarbete.

Fördela uppgifterna mellan varandra och var omtänksamma, alla hanterar sorg på olika sätt och att lägga hela ansvaret för en begravning på en person kan lätt bli överväldigande. Det finns mycket hjälp att få via en begravningsbyrå men oavsett hur ni går tillväga är det viktigt att inte behöva springa med de sista detaljerna på själva begravningen. Då är det viktigt att prioritera och överväga hur viktiga dessa detaljer är och om det inte är viktigare att ta ett steg tillbaka för att ägna den bortgångne den tid och tanke en begravning är avsedd för, vi hinner inte känna om vi stressar för mycket.

Försök att tänka på vad som vore viktigt för den bortgångne. Det kan vara en viss låt eller dikt, blommor eller vilka personer som finns på plats. Låt inte dina höga ambitioner och egna tycke ta överhanden utan ta ett steg tillbaka för att hitta de där detaljerna som blir värdefullt och unikt för just den bortgångne.

Hoppas att vi kunnat bidra med några visdomsord på vägen och om du vill läsa mer om våra gravstenar kan du göra det här!